Wat is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)?

Pagina laatst gewijzigd op: 14 februari 2022

Wet toetreding zorgaanbieders

Op deze pagina vindt u meer informatie over de Wtza. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft via officiële kanalen een informatievideo, infographics, brochures en een stroomschema gepubliceerd. Deze informatie is hier verzameld. Ook zal op deze pagina alle relevante informatie die de NVTZ heeft gepubliceerd rondom de NVTZ bijgehouden worden.

Op 12 juli 2020 heeft de NVTZ gereageerd op de wetconsultatie Wtza, de reactie kunt u hier teruglezen.

Inhoud van deze pagina

  • Hoe vind ik toezichthouders?
  • Officiële informatie van VWS over de Wtza
  • Wtza in de statuten

Hoe vind ik toezichthouders?

Er zijn verschillende manieren om toezichthouders te vinden. Is er nog geen intern toezicht aanwezig? Dan kan het raadzaam zijn dat u op zoek gaat naar een persoon met ervaring in het interne toezicht. In samenspraak met deze persoon kunt u het interne toezicht opzetten. U kunt dan samen afspraken maken over een aantal zaken. Denk aan het aantal bijeenkomsten, de te bespreken onderwerpen, de manier waarop het interne toezicht informatie over de organisatie inziet en de (onkosten)vergoeding. Als uw instelling moet voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) dan gelden ook de eisen gesteld in deze wet voor het interne toezicht (raad van toezicht/raad van comissarissen).

Zo vind u (een) toezichthouder(s):

  • Iemand vragen uit uw netwerk. Dit kan geen familielid zijn of een persoon met wie u een zakelijke relatie hebt. Ook moet deze persoon onafhankelijk en kritisch zijn werk kunnen doen.
  • Zelf een vacature uitzetten, bijvoorbeeld op LinkedIn. Leden van de NVTZ kunnen gratis een vacature op onze website zetten.
  • Zoek + Vind, het matchingsplatform van de NVTZ. Hierop worden vacatures gematcht met passende profielen. Wanneer er geen matcht wordt gevonden, zitten er geen kosten aan verbonden. Voor kleine organisaties (omzet tot 1 miljoen) geldt een tarief van van €1.500 (ledentarief). Voor meer informatie zie de informatiepagina van Zoek + Vind.

Officiële informatie van VWS over de Wtza

Door de van de vragen van de stroomschema te beantwoorden ziet u wat uit de Wtza op uw zorgorganisatie van toepassing is.

Informatievideo

 

Infographics

VWS heeft verschillende infographics gemaakt om inzichtelijk te maken wat de wet precies voor u betekend. Klik op de infographic om de grotere versie te bekijken.

Algemene infographic

Algemeen

Melden

Meldden

Vergunning en inten toezicht

Vergunning en inten toezicht

Brochures

Het VWS heeft uitgegeven over de meldplicht vergunning en intern toezicht en de jaarverantwoording (nog niet beschikbaar). Klik op het plaatje om de desbetreffende brochure in te zien. In de brochures wordt ook gerefereerd naar de kwaliteitscheck.

De Wtza

De Wtza

De Wtza en de meldplicht

De meldplicht

De Wtza, de vergunning en intern toezicht

Vergunning en intern toezicht

Wtza in de statuten

In de herziene modelstatuten van de NVTZ, die naar verwachting in december 2021 gepubliceerd zullen worden, is voldaan aan de Wtza. Op welke wijze dit is gedaan, is in de toelichting op de modelstatuten te lezen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Governance Helpdesk van de NVTZ.