E-mailadres raad van toezicht
Toezichtvisie
Doel toezichtsvisie
Een toezichtsvisie expliciteert het bestaansrecht van de Raad van Toezicht en dient antwoord te geven op de vragen: welke toegevoegde waarde wil en moet de Raad van Toezicht van Accare hebben, en op welke manier wordt dat nagestreefd?
Missie, visie en kernwaarden
De missie van Accare is:
“Wij vinden dat ieder kind recht heeft om mee te doen; thuis, op school en met vrienden. Als meedoen even niet lukt, helpen we zoeken naar een oplossing op maat. We vinden ook dat ieder kind recht heeft op de best bewezen zorg. We ontwikkelen voortdurend door praktijk aan wetenschap te koppelen, en te investeren in onderzoek, innovatie en opleiding. Zo bieden we de meest effectieve zorg volgens de laatste inzichten. Wij zijn het noordoostelijk platform voor de specialistische jeugdhulp. We zien het als onze opdracht om de zorg voor kinderen elke dag beter te maken. Daarom kijken we kritisch naar onszelf, en naar anderen. En we vragen kinderen en hun ouders dat ook naar ons te doen. We weten waar we staan: voor, achter én naast het kind.”
Accare wil een onderscheidende bijdrage leveren aan de maatschappelijke inbedding van kinderen
en jongeren met gedrags- , ontwikkelings- en emotionele problemen en hun opvoeders en
begeleiders. Het vergroten van de zelfredzaamheid van deze kinderen, gericht op het voorkomen van
uitval en op blijvende integratie in hun gezin en hun omgeving staat daarbij voorop. Accare doet dit
door het aanbieden van bewezen effectieve of goed onderbouwde jeugd-GGZ. Daarnaast wil Accare
haar kennis breed ter beschikking te stellen aan cliënten en ketenpartners en wil haar hulp en
dienstverlening zoveel als mogelijk in de leefomgeving van de cliënten leveren. Accare wil continu
haar kennis, kunde, behandeling en begeleiding blijven vernieuwen in het besef dat onze
belanghebbenden hierbij nauw betrokken moeten worden.
Accare’s kernwaarden zijn:
- Lef
Omdat we doorgaan waar anderen stoppen. We denken in mogelijkheden en kansen, en
gaan onzekerheden en risico’s niet uit de weg indien dat het belang van de cliënt dient. Zodat
cliënten weer leren te vertrouwen. In een goede afloop. En in zichzelf.
- Volhardend
Wij voelen ons betrokken bij het welzijn van kinderen. Die betrokkenheid maakt
ons gedreven. We nemen onze verantwoordelijkheid, we kennen onze taak maar doen meer
als de situatie van het kind daarom vraagt. En daarin volharden wij: we doen ons werk zoals
het is bedoeld, niet persé zoals het is georganiseerd.
- Elke dag beter
We zijn kritisch naar onszelf, en naar anderen. En we vragen onze cliënten dat
ook naar ons te zijn. Waarom? Omdat we nooit klaar zijn en altijd wel kansen zien om onze
zorg te verbeteren. Elke dag weer.
Als Raad van Toezicht onderschrijven we de visie en de missie van Accare en nemen we de kernwaarden ook als uitgangspunt voor ons eigen handelen. Voor ons als Raad van Toezicht betekent dat dat we autonoom durven zijn, en kritisch op onszelf en elkaar. We stellen vragen, en blijven doorvragen. En we kijken vooruit: we hebben ons vizier op de toekomst gericht.
Rollen en uitgangspunt
De Raad van Toezicht heeft een aantal formele rollen richting de Raad van Bestuur. Naast het houden van toezicht, vormt de Raad van Toezicht een klankbord en is werkgever van de Raad van Bestuur.
De Raad van Toezicht voert, conform de Governancecode, deze rollen uit met oog voor de belangen van de organisatie zelf, maar ook met oog voor de maatschappelijke context waarbinnen Accare opereert, en alle belanghebbenden van Accare. Het uitgangspunt voor de Raad van Toezicht is het bevorderen van langetermijnwaardecreatie over de grenzen van de eigen organisatie.
Uitwerking
Met dat doel voor ogen staan er vijf perspectieven centraal in de uitoefening van de taken van de Raad van Toezicht:
Inbreng van maatschappij & deskundigheid
De Raad van Toezicht bestaat uit mensen die elk hun eigen expertise, kennis en kunde meebrengen. Zij committeren zich deze in te zetten in hun toezichthoudende rol. Van ‘binnen naar buiten’, zodat de Raad van Bestuur de mogelijkheid heeft te sparren, te klankborden, of gebruik te maken van specifieke kennis of ervaring, maar ook juist van ‘buiten naar binnen’: als toezichthouder brengt de Raad van Toezicht zijn expertise ook naar de Raad van Bestuur toe. Daarmee maakt de Raad van Toezicht het mogelijk de bredere context van het maatschappelijk veld te laten zien en de maatschappij als het ware aan de bestuurstafel te positioneren.
Afstand vs. nabijheid
Van oudsher zijn in visies op toezicht zinsnedes opgenomen over de toezichthouder die niet op de bestuurszetel moet gaan willen zitten. Ook de Raad van Toezicht van Accare wil zijn toezichthoudende taak zuiver uitvoeren. Tegelijkertijd heeft de Raad van Toezicht de mogelijkheid en de taak de Raad van Bestuur te attenderen op ontwikkelingen of aandachtspunten die de Raad van Toezicht van belang acht voor onder meer de langetermijnwaardecreatie van Accare. Juist de afstand die de Raad van Toezicht heeft tot de operatie biedt de mogelijkheid om te voorkomen dat de grenzen van de organisatie de grenzen van het denken bepalen.
Kritisch/nieuwsgierig
De externe omgeving van een organisatie, ook van Accare, kenmerkt zich door continue verandering. Daarom is het van belang dat de Raad van Bestuur de Raad van Toezicht steeds meeneemt in de plannen, processen, en bijbehorende argumentatie. Plannen op papier zien, geeft de Raad van Toezicht de mogelijkheid deze te kunnen toetsen, en mogelijke scenario’s te bespreken. De Raad van Toezicht wil zich graag blijven ontwikkelen in de beweging van toezichthouden op basis van control(e) naar toezichthouden op basis van vertrouwen.
Ambassadeur
De zorg ontwikkelt zich steeds meer naar een verband van netwerkorganisaties. Dat heeft impact op de rol van de Raad van Toezicht en levert soms uitdagingen op. Daar hoort de abstracte vraag bij wat het dan precies is waar de Raad van Toezicht toezicht op houdt? Maar ook praktische vragen: (Hoe) werkt de Raad van Toezicht samen met andere partners, (hoe) denkt de Raad van Toezicht mee over de positionering van Accare? Dit vraagt om een verdieping van de netwerk- en ambassadeursrol van de toezichthouders.
Hoeder van de dialoog
De Raad van Toezicht fungeert ook als hoeder van de interne dialogen. Het is van belang dat deze dialogen geregeld plaatsvinden en er een kwalitatieve uitwisseling plaatsvindt. Medezeggenschap, van medewerkers, van cliënten, is niet alleen een wettelijk vereiste, maar deze perspectieven vormen ook een verrijking voor de kwaliteit van besturen en toezichthouden. Daarom gaat de Raad van Toezicht zelf de dialoog aan met deze belanghouders, maar ziet er ook op toe dat de Raad van Bestuur dat op een gedegen en constructieve manier doet.
14 december 2022