Evaluatie leerpunten
Belangrijkste bevindingen na externe zelfevaluatie van de raad van toezicht van de Raphaëlstichting d.d. 21 november 2024
De raad van toezicht heeft op 21 november 2024 in de zelfevaluatie over 2024 uitgebreid stilgestaan bij de samenwerking binnen de raad en met de raad van bestuur. Onder de deskundige begeleiding van Puck Dinjens van Governance in Balans is, volgens het meetinstrument AEM Cube (drijfverenvragenlijst), gereflecteerd op de drijfveren, rollen, teamdynamiek en samenwerking.
Wat goed gaat en behouden blijft, is onder andere de gezamenlijk check-in voor vergaderingen, de periodieke wisseling van de vice-voorzitter en het ‘kijkje in elkaars commissies’. Deze punten dragen bij aan wederzijds begrip en een sterke gezamenlijke verantwoordelijkheid. Tevens wordt de open en respectvolle dialoog met de raad van bestuur, ook in uitdagende tijden, als waardevol ervaren en blijft dit een belangrijk uitgangspunt.
Tegelijkertijd zijn er aandachtspunten benoemd; om de effectiviteit van de raad van toezicht verder te versterken gaat de raad meer aandacht besteden aan de organisatie, mensen, processen en systemen, in samenhang met elkaar; hoe kan de raad nog bewuster zijn strategische rol invullen en de individuele talenten van de leden van de raad beter inzetten ten behoeve van de Raphaëlstichting, door bijvoorbeeld gerichter gebruik te maken van ieders specifieke kennis en ervaring in voorbereidende commissies en bij adviestrajecten.
Verder is er aandacht voor de onboarding van nieuwe leden, zodat zij snel en effectief kunnen invoegen in de raad en zo ook hun waardevolle bijdrage aan de Raphaëlstichting kunnen leveren.
De zelfevaluatie heeft waardevolle inzichten opgeleverd en biedt concrete handvatten om de samenwerking verder te verdiepen en te versterken. De voltallige RvT-leden namen, in aanwezigheid van de bestuurssecretaris, deel aan de zelfevaluatie, die gedeeltelijk met en deels zonder het bestuur plaatsvond.
Reflectie leerpunten
—