Evaluatie & Reflectie leerpunten

Evaluatie leerpunten

De RvT van Handjehelpen evalueert jaarlijks haar functioneren.

In 2023 is in deze evaluatie afgesproken:

Feeling primair proces
De RvT bespreekt dat ze graag meer feeling zou willen krijgen met het primaire proces. Er worden verschillende op3es geopperd. Hieruit zal in de loop van de tijd een keuze gemaakt moeten worden, niet elke op3e is (op korte termijn) realiseerbaar.
• De raad zou graag eens spreken met bureaumedewerkers, vrijwilligers, stagiaires. De
bestuurder laat weten dat dit geregeld kan worden.
• Voorts zou de raad als dat mogelijk is: graag zorgvragers spreken, of een gesprek met
zorgvragers bijwonen. De bestuurde vertelt dat dat te precair en te veel is gevraagd.
Bij de persoonlijke gesprekken heeL ook zij nog nooit aangezeten.
• Geadviseerd wordt de persoonlijke verhalen over ervaringen van de doelgroep op de
website van Handjehelpen te bekijken.
• Een andere mogelijke op3e is eens te spreken met afnemers van de diensten van
Handje helpen, zoals ambtenaren.
• De RvT vindt het belangrijk ook toezicht te kunnen houden vanuit ervaringsdeskundig
perspec3ef. Gememoreerd wordt dat eerdere directeuren zelf ervaringsdeskundig
waren, wat niet geldt voor de huidige. [ Volgens afspraak bij deze de link naar de
dossierpagina over ‘toezien vanuit ervaringsdeskundig perspec3ef’ van de NVTZ:
hSps://www.nvtz.nl/dossiers/ervaringsdeskundig-toezien/ ]
• Op enig moment kan bezien worden of een CR ingericht kan worden. Overigens is
zo’n 15 jaar geleden de toen bestaande CR werd opgeheven.
• Gememoreerd wordt dat bij andere Raden van Toezicht geldt dat er één voordracht
voor de RvT wordt gedaan door de CR.

Meetbare en merkbare kwaliteit
• De raad is blij met de informate die hij krijgt over meetbare kwaliteit. In het verlengde daarvan zou de raad ook achter die cijfers willen kijken naar de merkbare kwaliteit. [De termen meet- en merkbaar zijn ontleend aan de NVTZ-publicatie Zienderogen Beter

Afspraak: de bestuurder zal een en ander op een rij zetten en hiervoor een voorstel uitwerken. Omslagpunt door groei organisate
De RvT ziet dat Handjehelpen als organisatie op een omslagpunt is terechtgekomen. Door de omvang van de werkorganisatie en de toename van verschillende gemeenten die bij Handjehelpen aankloppen nadert het moment waarop de huidige werkwijze niet meer
voldoet.

Het is de vraag of het niet beter is eerst de kern op orde te krijgen (minder ziekte, minder werkdruk). In het MJB is uitgegaan van geleidelijke, organische groei. De RvT vraagt zich desalniettemin enerzijds af in hoeverre de bestaande werkwijze die groei aankan, en anderzijds of Handjehelpen kansen laat liggen om meer mensen te kunnen ondersteunen.
Het is een discussie die regelmatig in de raad en bij BOT-overleggen gevoerd wordt. De bestuurder licht toe dat door uit te gaan van geleidelijke groei van de organisatie, de groei binnen de bestaande werkwijze gerealiseerd kan worden, zo is in het MJB uitgewerkt. Het is goed als in de vergaderingen van RvT en RvB regelmatig bij dit onderwerp wordt stilgestaan. De inmiddels gestarte pilot in o.a. Amsterdam zal hierin overigens aanvullende inzichten
opleveren.
De RvT realiseert zich dat deze ontwikkelingen ook gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop de raad toezicht houdt. Dit is een punt van aandacht dat in elk geval bij de eerstvolgende zelfevaluatie meegenomen zal worden.
De rollen van de bestuurder
De raad heeft grote waardering voor de manier waarop de bestuurder en de organisatie aan de slag zijn. Omdat de omvang van de organisatie toeneemt en de werkzaamheden uitgebreid worden vindt de raad het relevant om regelmatig te bezien of die ontwikkelingen nog wel hanteerbaar zijn voor een eenhoofdig bestuur. De raad vreest dat met name de externe rol in het gedrang zou kunnen komen, terwijl dat nu juist een belangrijk aandachtspunt van de bestuurder is. Zou op enig moment een tweede bestuurder nodig zijn? is één van de vraagstukken die daarin meegenomen moeten worden. In de pilots wordt overigens ook bekeken hoe externe contacten bij de teams neergelegd kunnen worden.
Afgesproken wordt dit in de reguliere RvT-vergaderingen te agenderen.

Kwetsbaarheid bureau
De RvT beziet met zorg dat het ziekteverzuim en de ervaren werkdruk groot blijven. De raad begrijpt dat dat mede een gevolg is van een intrinsieke motivatie van de medewerkers maar vindt ook dat dat het bureau kwetsbaar maakt. In dit verband merkt de raad op dat de belastbaarheid ook beïnvloed zou kunnen worden door het uitgangspunt van vergaande zelfsturing door de medewerkers. Bij andere organisaties blijkt dat voor zelfsturing kaders onontbeerlijk zijn.

Afgesproken wordt dat in de RvT-vergaderingen aandacht gegeven zal worden hoe dit uitgangspunt functioneert.
 

Permanente educatie
De RvT spreekt af bij de volgende RvT-vergadering te bespreken welke acties de raad en/of de leden ervan ondernemen om te werken aan hun permanente educatie.

Reflectie leerpunten