Evaluatie leerpunten
De Raad van Toezicht heeft in 2020 haar eigen zelfevaluatie uitgevoerd door terug te kijken op de leerpunten uit de zelfevaluatie van 2018 en de zelfreflectie van 2019. Als uitkomst van dit gesprek hebben wij de volgende leerpunten voor 2021 benoemd.
- Opleidingen en eigen evaluatie actiever administreren op de NVTZ-site. Een belangrijk onderdeel van onze externe verantwoording is het inzage geven op de wijze waarop wij onze relevante kennis als toezichthouder voor het Gasthuis vergaren. We hebben dit de afgelopen jaren zeker gedaan, maar we houden het nog onvoldoende actueel op de NVTZ-site.
- Inzichtelijk maken van de risico’s op de strategische onderwerpen en deze koppelen aan het begrotingsproces. We inventariseren en bespreken de risico’s wel, maar we leggen de risico’s niet vast en sturen hier nog te weinig op.
- Inzetten op een (meer) actief stakeholderbeleid. Hier hebben we vorig jaar ook al een leerpunt op benoemd. Door de beperkingen van het afgelopen jaar op het ontmoeten van andere stakeholders blijft dit leerpunt ook voor dit jaar staan.
- Regelmatig uitnodigen van gastsprekers op diverse relevante thema’s. We laten ons graag inspireren en bijpraten op nieuwe ontwikkelingen in de sector. Dit vergroot onze kennis en zicht op wat actueel is voor het Gasthuis.
Reflectie leerpunten
December 2019: Reflectie mbv externe begeleider Theo Schraven
Reflectie is op enkele thema’s uitgevoerd, met name op het vraagstuk van netwerkgovernance en externe stakeholders.
Algemene bevinding: als het Gasthuis steeds meer in netwerken functioneert dan is het ook logisch dat RvT daarop zicht heeft.
Vanuit toezicht op bestuur en beleid: de wens vanuit de RvT geuit voor 1x per jaar extern stakeholderbeleid op agenda RvT (‘schouw’): wat is beeld, imago, relatie met buitenwereld. Zijn alle relevante stakeholders in beeld; komen er nieuwe stakeholders die niet in beeld zijn?
Inzet van kennis en netwerk RvT leden ten dienste van Het Gasthuis en directeur/bestuurder en eigen verantwoordelijkheid van RvT-leden om zich actief te blijven verdiepen in wat er om ‘Umwelt’ speelt.
In een open gesprek heeft er ook een gesprek met de bestuurder plaatsgevonden over het samenspel. Dit wordt als positief ervaren:
- geen domeinstrijd en bestuurder geeft ook grenzen aan indien nodig;
-
er is rolvastheid;
-
klankbord-functiekomttotuiting;bestuurderdeeltdilemma’s;
-
ook de scherpte is er wel; RvT kan kritisch zijn;
-
afstemming met de RvT-commissies is goed.
Daarnaast besproken: Wat te doen als RVT als het over het algemeen 'goed' gaat. Conclusie was vast te blijven houden op:
-
verrijken in de vorm van toezicht (deelname lid RvT aan MDO is goed voorbeeld);
-
blijf door ontwikkelen op toezichtsonderwerpen (bijv. aandacht netwerkgovernance)
-
schroom niet (ongemakkelijke) buikgevoelens te verwoorden.
Reflectie laatst gehouden op 11-12-2019.