Evaluatie leerpunten
2018
Op 26 januari 2018 heeft de zelfevaluatie plaatsgevonden van de RvT van de Sociale Maatschap, onder begeleiding van drs. Puck Dinjens van Governance in Balans. Doel van de bijeenkomst was de evaluatie van de rol en positie van de RvT. De gekozen aanpak was een plenaire bespreking, nadat ter voorbereiding persoonlijke gesprekken hebben plaatsgevonden met de leden van de RvT en met de bestuurder. Tevens is gebruik gemaakt van de AEM Cube om de drijfveren van de toezichthouders in kaart te brengen. Het instrument is ook ingezet als informatiebron voor het opstellen van het profiel van een op korte termijn te vervullen vacature binnen de RvT.
Een algemene conclusie uit de zelfevaluatie is dat het toezicht sterk ontwikkeld is sinds de fusie van Doras en Puur Zuid in 2016. Tussen RvT en bestuurder bestaat een goede dynamiek, gericht op het versterken van de organisatie en het aanbrengen van verbeteringen. Gesproken is over de onderwerpen waar nog ruimte voor verbetering aanwezig is. Daarover zijn afspraken gemaakt, die voor de RvT de komende periode een goede leidraad zijn bij de verdere ontwikkeling van de toezichtrol.
Een aantal van de belangrijkste afspraken betreft:
- aanscherpen van het informatieprotocol, afgestemd op de strategie van de onderneming;
- vaststellen van de belangrijkste stakeholders en de wijze waarop met hen de dialoog kan worden gevoerd;
- agenderen en bespreken van de opleidings- en ontwikkelwensen van de leden van de RvT;
- invoeren van een korte evaluatie van het vergaderproces na afloop van elke bijeenkomst.
De RvT heeft met instemming kennis genomen van de inhoud van de adviesbrief die door drs. Puck Dinjens van Governance in Balans naar aanleiding van de zelfevaluatie is uitgebracht. De RvT is voortvarend begonnen aan het in de praktijk brengen en uitwerken van de gemaakte afspraken. Gebruikmakend van de informatie uit de AEM Cube is inmiddels ook voorzien in de vervulling van de vacature.
2020
Op 29 juni 2020 heeft opnieuw een zelfevaluatie van de Raad van Toezicht (RvT) plaatsgevonden onder begeleiding van mevrouw Puck Dinjens van Governance in Balans.
Het doel van deze bijeenkomst - deels in aanwezigheid van de bestuurder - was de evaluatie van de rol en de werking van de RvT. De evaluatie vond plaats in de context van corona, maar vooral van de door de gemeente Amsterdam uitgeschreven subsidieuitvraag met betrekking tot de vorming van buurtteams in de stad.
Vastgesteld werd dat er tevredenheid vanuit de raad en de bestuurder bestaat ten aanzien van de betrokkenheid bij de nieuwe strategie en de monitoring van de uitvoering daarvan, het monitoren van de P&C cyclus en de ontwikkelingen op het vlak van ICT, als ook bij het adviseren ten aanzien van buurtteams. De raad heeft zijn kennis over ketensamenwerking vergroot, de toezichtvisie bijgesteld en kritisch gekeken naar de statuten en reglementen. Ook is een nieuwe voorzitter geworven en zijn scholingsfaciliteiten goed benut. De hoogste waarderingen zijn gegeven voor de voorzitter, waar iedereen zeer over te spreken is en voor de wijze waarop besluitvorming in de RvT tot stand komt. Ruimte voor verbetering is er vooral in een gezamenlijke kijk op toezicht in deze spannende tijd. Hoe gaat de raad om met de huidige onzekere toekomst en wat betekent dat voor de afstand of nabijheid van de raad en hoe wordt die afstand of nabijheid dan vervolgens ingevuld? Hier zit de raad nog niet helemaal op één lijn. De laagste scores zijn gegeven voor de ambassadeursrol en de mate waarin signalen binnen en buiten de organisatie worden opgevangen en gedeeld.
De adviesbrief van mevrouw Dinjens is tijdens de RvT-vergadering van 3 november 2020 besproken en waar nodig van acties voorzien.
2021
Op 30 september 2021 heeft opnieuw een zelfevaluatie van en door de raad van Toezicht plaatsgevonden.
De voornaamste actiepunten van deze zelfevaluatie:
- vanwege de toename in omvang van de organisatie moet de governance opnieuw tegen het licht worden gehouden
- op de reguliere vergaderingen zal meer tijd worden ingeruimd voor de dialoog met de bestuurder dmv het voeren van ''benen-op-tafel-gesprekken''
- er wordt actie ondernomen om na corona meer onderling contact te realiseren
- beter de voortgang van de afgesproken strategie monitoren
- bespreken welke al dan niet actieve rol de RvT heeft in het netwerk in de stad
2022
Op 5 oktober vond de jaarlijkse zelfevaluatie van de RvT plaats. Belangrijkste uitkomsten:
- er wordt een werkgroep samengesteld, bestaande uit o.a. leden van de RvT, teneinde een meerjarenstrategie te ontwikkelen
- het toezien op strategische (keten-)samenwerking moet verder inhoud worden gegeven
- het toezicht op informatievoorziening
er moet verdere visie worden ontwikkeld mbt het thema ''inclusie''
Reflectie leerpunten
—