Publicatie
Gewicht in de schaal: maatschappelijke raden? door Marius Buiting
Gewicht in de schaal
Maatschappelijke raad?
Vorige week nam ik deel aan een diner Pensant georganiseerd door Verdiwel, de bestuurdersvereniging in de welzijnssector, in samenwerking met Joger de Jong, onze brancheambassadeur in deze sector. In geanimeerde tafelgesprekken kwamen verschillende onderwerpen aan de orde, maar één sprong er wat mij betreft uit. Toezichthouders en bestuurders schijnen vaak ‘last’ te hebben van gemeenteraden. Om het wat breder te trekken wordt de politiek vaak verweten met name te luisteren naar daar waar het niet goed gaat en daardoor de continuïteit van zorg en welzijn in gevaar te brengen door telkens weer nieuwe regels, verantwoordingen of veranderingen van beleid. De wedervraag die ik toen stelde: hoe heeft u uw eigen maatschappelijke verantwoording georganiseerd? Staat u zelf in contact met burgers die via een gemeenteraad hun geval bepleiten?
In zijn algemeenheid constateren wij dat het juridisch model van een stichting de afgelopen jaren een verantwoordingsvacuüm heeft gecreëerd naar de samenleving. In het rapport Tussen besturing en samenleving pleit de NVTZ voor juist een verbindende rol van de RvT naar die samenleving. In andere sectoren/landen wordt dit vormgegeven in maatschappelijke raden. Zo kent de Engelse community Interest company ledenverenigingen waarvan ook burgers deel uitmaken. Maar ook in ons land kennen wij bewonersraden, raden van pensioendeelnemers en verzekeringsraden. Mijn vraag aan u is eigenlijk tweeledig: hoe kunnen wij in zorg en welzijn verbinding leggen met de samenleving? Een leuk voorbeeld trof ik recent in mijn mailbox. Op 5 oktober organiseert het Bravis Ziekenhuis een bijeenkomst ter maatschappelijke verantwoording. Ook kennen steeds meer instellingen zogenaamde belanghoudersdagen en weer andere instellingen maken de verslagen van de overleggen tussen RvT en RvB openbaar. Wilt u andere voorbeelden van deze vormen van maatschappelijke verantwoording met ons delen? En meer ter discussie de vraag: zou het een idee zijn in zorg en welzijn de samenleving binnen te brengen via maatschappelijke raden? Leg ook uw gewicht in de schaal en weeg met ons af wat de voors en tegen daarvan zouden zijn.
Marius Buiting
Directeur NVTZ
U vraagt zich af hoe de stichtingsvorm bijdraagt aan een groeiende afstand tussen (het bestuur van) zorgorganisaties en burgers/bewoners. Via PIT (Platform innovatie in Toezicht) komt het onderwerp van stakeholder value en stakeholder betrokkenheid regelmatig aan de orde. Als coöperatie adviseur zie ik steeds meer groepen die hun zorg zelf, als aanbieders van zorg in de vorm van een coöperatie of vereniging van op elkaar betrokken inwoners organiseren. Als lid van de RvT van een VG zorginstelling op voordracht van de cliëntenraad, neem ik waar hoe waardevol en kwetsbaar de relatie met een vertegenwoordiging van verwanten voor een zorginstelling is. Ik stel mij uw vraag over passendheid van de stichtingsvorm ook regelmatig.
Wellicht vindt u het zinvol om met het netwerk van PIT, de Coöperatie expert en de NCR (Nationale Coöperatie Raad) kennis te maken op ons volgende kenniscafé over Toezicht in coöperaties. Ik stuur u graag de uitnodiging voor het PITcafé op 13 november van 16-19 uur in Afrikaanderwijk coöperatie, Rotterdam:
https://www.toezichtmetpit.nl/save-the-date-pit-cafe-maandag-13-november-toezicht-en-cooperaties/
Komend jaar zal de NCR aandacht besteden aan democratie in (grotere) coöperaties en ledenbetrokkenheid. Ik ben daar al cooperatie adviseur en bestuurskundige/ gesprek- en organsaitiebegeleider bij betrokken.
Voor meer informatie over PIT en de Coöperatie expert verwijs ik u graag naar onze websites: www.cooperatieexert.nl en www.toezichtmetpit.nl