Deel uw ervaring op het prikbord
Prikbord
10 Voorzitters en Vice-Voorzitters van zorgorganisaties vormen reeds 4 jaar een hechte en vertrouwde intervisiegroep. Zij komen 3 a 4 x per jaar bijeen bij de NVTZ om in intervisieverband hun professionaliteit verdergaand te verdiepen en te verbreden. De intervisiebijeenkomsten duren van 16.00 tot 19.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Doordat 3 leden conform de regels van Good Governance hun 8 jaar benoemingstermijn binnenkort voltooid hebben leggen zij hun functie neer en verlaten zij dus ook de intervisiegroep. Er ontstaat derhalve ruimte voor het toetreden van 3 nieuwe Voorzitters en/of Vice-Voorzitters van een Raad van Toezicht van een bij de NVTZ aangesloten zorgorganisatie. Zij die interesse hebben kunnen met mij contact opnemen op 0641821047 of via de email: coksglerum@gmail.com
Reflectiemethodevondst
Methode: Anders besturen, een socicratische visiie op de functie van commissaris en toezichthouder
Omschrijving:
Dr G.E. van Vliet; Anders besturen, een socicratische visiei op de functie van commissaris en toezichthouder,
> succes en faalfactoren voor kritisch en effectief samenwerken van toezichthouder en bestuur
> beschrijving sociocratisch bestuursmodel
> profiel toezichthouder nieuwe stijl
Waarom aanbevelingswaardig:
> schareholder value, maatschappelijk- en cliëntperspectief is concreet en hanteerbaar centraal gesteld
> gelijkwaardigheid als uitgangspunt biedt een nieuw perspectief op duurzame en constructieve samenwerking vanuit heldere scheiding van taak- en verantwoordelijkheden
> voor iedereen die zich bovendien in sociocratie en consent wil verdiepen
Zorg-/welzijnsinstelling: eigen expertise
Reflectiemethodevondst
Methode: Evalueren vanuit waarderend onderzoek
Omschrijving:
Waarderend evalueren is een vorm van zelfevaluatie, die ziet en werkt met “dat wat er is”. Dat kan positief of negatief zijn. Het onderzoekende heeft vooral te maken met het stellen van vragen. De principes van de governancecode worden geladen aan de hand van waarderend onderzoek. Het voeren van het gesprek volgens de cyclus van de waarderende onderzoeksmethode is:
Verkennen aan de hand van de governanceprincipes wat is geweest.
Verbeelden: het verleden en heden inspireert tot een toekomstbeeld.
Vormgeven: in deze fase wordt concreet gemaakt wat nodig is om de gedeelde ambitie te bereiken.
Verwezenlijken: afspraken over concrete vervolgstappen
Waarom aanbevelingswaardig: Bij waarderend onderzoeken hoort denken in mogelijkheden en juist dat wat werkt vastpakken en verder uitbouwen. De evaluatie kijkt terug maar is heel nadrukkelijk gericht op de toekomst en het toekomstig handelen. Dus evalueren gecombineerd met leren en ontwikkelen.
Zorg-/welzijnsinstelling: Frion
Reflectiemethodevondst
Methode: trainees in de RvT - een gouden formule!
Omschrijving:
Bij reflectie is het belangrijk dat er vanuit verschillende perspectieven kan worden teruggekeken en geëvalueerd. Een heel verfrissende en leuke manier om input te krijgen van buiten de gangbare denkkaders van de RvT is het werken met trainees in de RvT.
Twee (onderling verschillende) jonge mensen zonder ervaring in bestuur en toezicht, maar die wel
de potentie en ambitie hebben om dat te gaan doen, lopen een jaar lang mee met de RvT inclusief
commissies en werkbezoeken. De vragen die zij stellen, de observaties die zij delen en de gezamenlijke evaluaties tussentijds en aan het eind, leveren waardevolle en soms onverwachte input voor reflectie en zelfevaluatie van de RvT.
Waarom aanbevelingswaardig:
Deze reflectievorm is niet eenmalig, maar wordt met zo’n trainee-ship een doorlopend proces. Zo stimuleert het de kwaliteitscyclus van het toezicht.
Lees ook het eindverslag/artikel “trainees in de RvT - een gouden formule!” op de NVTZ-site.
Zorg-/welzijnsinstelling: De Zijlen, instelling voor verstandelijk gehandicapten in de provincie Groningen
10 Voorzitters en Vice-Voorzitters van zorgorgansiaties vormen reeds 3 jaar een hechte en vertrouwde intervisiegroep. Zij komen 3 x per jaar bijeen bij de NVTZ om in intevisieverband hun professionaliteit verdergaand te verdiepen en te verbreden. De intervisiebijeenkomsten duren van 16.00 tot 19.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Doordat 3 leden conform de regels van Good Governance hun 8 jaar benoeming voltooid hebben leggen zij hun functie neer en verlaten zij dus ook de intervisiegroep. Er ontstaat derhalve ruimte voor het toetreden van 3 nieuwe Voorzitters en/of Vice-Voorzitters van een Raad van Toezicht van een bij de NVTZ aangesloten zorgorgansiatie. Zij die interssse hebben kunnen na 7 juli met mij contact opnemen op 0641821047 of via de email: coksglerum@gmail.com