Nieuwsbericht

Modeldocumenten NVTZ

Geplaatst op: 3 december 2020

De NVTZ stelt in samenwerking met de NVZD al ruim tien jaar modeldocumenten ter beschikking. Normaliter worden deze document jaarlijks in januari herzien, waarmee wordt geanticipeerd op nieuwe wet- en regelgeving, maar voor 2021 hebben de NVTZ en de NVZD besloten om een herziening later te laten plaatsvinden.     

In de afgelopen jaren zijn de modeldocumenten opgesteld door Van Doorne advocaten. Na jaren van goede samenwerking hebben de NVTZ en de NVZD gerouleerd en er voor gekozen om de documenten voor de komende jaren door Dirkzwager legal & tax te laten opstellen.

Door deze wisseling en de onzekerheid van de gevolgen van verscheidene wetgevingstrajecten op de modeldocumenten, hebben we ervoor gekozen om vooralsnog geen grote herziening van de modellen uit te laten voeren. Mochten onvoorziene actualiteiten gevolgen hebben voor statuten of reglementen, dan brengen we u daar van op de hoogte.

Wellicht ten overvloede, maar indien uw instelling gebruik maakt van de Vpb-zorgvrijstelling (of de wens heeft daar gebruik van te gaan maken) geldt het volgende. Op 13 december 2019 is er een gewijzigd Vpb-zorgbesluit gepubliceerd dat het besluit uit 2018 vervangt. Om gebruik te maken van deze vrijstelling dienen de statuten van de stichtingen (en eventueel BV's binnen de groep) per 31 december 2020 te voldoen aan de voorwaarden van het Vpb-zorgbesluit. Omdat het besluit voorwaarden bevat voor verschillende scenario's en de modellen niet op al deze scenario's afzonderlijk ingaan, dienen de statuten in deze gevallen beoordeeld te worden door uw fiscaal adviseur.

Mr. Jos van Bavel, fiscaal specialist en lid van het NVTZ-helpdeskpanel, heeft eerder dit jaar een blog voor de NVTZ geschreven over de invloed van governance op het behoud van de vpb-zorgvrijstelling. De blog kunt u hier teruglezen. 

Thema's:
Om je reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet je eerst inloggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer je dan om te kunnen inloggen op onze website.
Home PublicatiesAgendaOpleidingen
Goed Toezicht
Inloggen