Training

Verdiepende leergang: Toezicht op digitalisering en digitale transformatie in de zorg

De NVTZ Academie biedt twee opleidingen over ICT en digitale transformatie aan; een ééndaagse oriënterende opleiding en een tweedaagse verdiepende leergang. Beide opleidingen zijn na elkaar, of los van elkaar te volgen. Indien uw kennisniveau op het gebied van ICT beperkt is, dan is het aan te raden deze oriënterende opleiding te volgen voor de verdiepende leergang.

Digitalisering en digitale transformatie bieden mogelijkheden onze zorg toegankelijk te houden, te verbeteren en efficiënter te maken. Adviesbureau Gupta becijferde dat technologie de zorgkloof in zijn geheel kan oplossen. De ontwikkelingen gaan snel; we zijn nog niet uitgepraat over telemonitoring of ChatGPT is alweer ‘hot topic’. Tegelijk kent ook iedereen de ervaring dat de waarde van technologie niet vanzelfsprekend is en heel wat verandering vraagt voordat ‘het werkt’. Het gaat over grote bedragen met ondoorzichtige risico’s. In een markt die bestaat uit vele (of juist heel weinig) aanbieders waarvan u niet weet hoe ze, achter de façade van de marketing praat, werkelijk werken.

Tegelijk beschikt uw organisatie over veel technologie en is de organisatie daar sterk van afhankelijk. Is die basis wel op orde? En klaar voor de toekomst? En veilig? Wat doen we als we gehackt worden?

Kortom technologie is een onderdeel van de bestuurlijke opgaven geworden en dus ook een onderdeel van de toezichthoudende opgaven. Dat levert onder andere de volgende vragen op:

 • Wat is de rol van de bestuurder als het over digitalisering en digitale transformatie gaat?
 • Welk afwegingskader hanteren wij als nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie ingezet gaat worden?
 • Gaan wij wel snel genoeg mee met de technologische ontwikkelingen of gaan we misschien wel te snel?
 • Hoe weten we dat de basis bij ons op orde is? En blijft? Zijn we veilig?
 • Hoe geven we technologie en digitalisering een goede plek in onze raad van toezicht?

In de opleidingen wordt het volgende denkraam gebruikt:

Met dit denkraam zijn we in staat om gedurende de opleiding te komen tot een goed gevulde rugzak met vragen, waarmee u het onderwerp digitalisering op de toezichttafel krijgt en gerichte vragen kunt stellen aan uw bestuurder(s). Op het juiste moment en in de juiste rol.

De verdiepende leergang is geschikt voor deelnemers die al enige affiniteit en ervaring met het onderwerp hebben. Deze leergang bestaat uit twee opleidingsdagen met een tussentijdse opdracht. Er wordt tijdens de opleidingsdagen gewerkt met casussen uit de praktijk, waarin u met uw collega’s aan de slag gaat om uw rolopvatting en handelingsrepertoire helder te krijgen. De volgende thema’s komen aan bod:

 • Digitale strategie;
 • De relatie tussen digitale transformatie en zorgtransformatie;
 • Adoptie en opschaling;
 • Kunstmatige intelligentie;
 • Samenwerken op het gebied van digitalisering;
 • De rol van de interne toezichthouder bij grootschalige ICT projecten;
 • Cybersecurity & privacy.

De NVTZ academie biedt twee opleidingen rondom digitalisering aan; deze tweedaagse verdiepende leergang, maar ook een ééndaagse rondom de basisbeginselen van digitaliseringBeide opleidingen zijn na elkaar, of los van elkaar te volgen.  

Kosten

NVTZ-leden: € 1275,-
Niet-leden: € 1593,75

Deze sessie is bedoeld voor personen die al toezichthouder zijn. Bent u nog geen toezichthouder maar wel oriënterend naar deze functie? Dan verwijzen we u graag naar de "Oriëntatiesessies voor de aankomende toezichthouder in zorg en welzijn".

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de opleiding brengen wij u 50% van de kosten in rekening. Bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de opleiding brengen wij u 100% van de kosten in rekening. Bij verplaatsing van een opleidingsdag zijn wij genoodzaakt om €95,- locatiekosten in rekening te brengen. U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten, laten vervangen door een collega toezichthouder; informeer ons hierover per mail. De NVTZ Academie behoudt zich het recht voor de datum van de opleiding, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0570 76 00 06 of mailen naar academie@nvtz.nl 

Themabank: ICT en privacy, Boardroom dynamics
Thema: Sturing
Doelgroep: Meer ervaren
Doel: Kennis, Ervaringen delen
Tijdsduur: 2 dagen
Home PublicatiesAgendaOpleidingen
Goed Toezicht
Inloggen